EL BLOG DE LA CASA PARRAMON - LUTHIERS DES DEL 1897

TENIU ALGÚN DUBTE ?

ENS VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA?

VOLEU QUE PARLEM D'ALGÚN TEMA EN CONCRET?

APROFITEU AQUEST CANAL DE COMUNICACIÓ I NO DUBTEU A DEMANAR-NOS-HO A:

luthier@casaparramon.com




dissabte, 9 de maig del 2009

Enric Granados: El rossinyol abatut




John W. Milton, nascut a Minnesota i llicenciat en lletres a la Universitat de Princeton, va viatjar vàries vegades per Espanya, on va aprender a tocar la guitarra. Va quedar fascinat per la música de Granados i d'altres compositors catalans. La curiositat per saber-ne més, el va portar a investigar la vida d'aquest isnigne compositor lleidetà, i el resultat és un llibre magífic i imprescindible per a compendre aquells fascinants anys de finals del XIX i principis del XX.

Una època en la que bullien les idees, la creativitat, la passió i el neguit d'una sèries d'artistes que han passat a la història, no solament de la nostra terra si no com a catalans universals, junt amb altres genis internacionals:

Granados, Albeniz, Falla, Morera, Casals, Kreisler, Carusso, Crickboom, Conxita Badia, Maria Barrientos, Fernández, Arbós, Bretón, Sarasate, Malats, Ricard Vinyes, Vives, Pedrell..., els mecenes que els varem promoure i recolzar, com el Doctor Andreu, Eduardo Conde, la familia Godó, el Dr. August Pi Sunyer..., i altres personatges i artistes que, en un segon pla acaben d'ilustrar aquella època irrepetible: Frank Marshall, la familia Nin-Culmell, un jove Picasso que acaba de marxar a Paris, Santiago Rusinyol, Ramon Casas, Utrillo, Debussy, Faure, Dukas, D'Indy i un llarg etcètera.



Granados se'ns presenta com un romàntic incurable i apassionat, amb la obsessió de fer conèixer la seva obra, lluitant a tothora en contra de les adversitats i les dificultats per divulgar-la.

Aquest llibre ens descobreix la seva vida més personal i íntima, la vida artística i social i el seu cercle d'amistats, especialment amb Albeniz , Malats i Casals.

Es un magnífic i evocador retrat d'una època fascinant, un fragment de la nostra història que ens recorda l'altíssim nivell artístic assolit i que les guerres s'ha encarregat de destruïr i malmetre, trencant amb una tradició que semblava imparable i ara ens sembla irrepetible.