EL BLOG DE LA CASA PARRAMON - LUTHIERS DES DEL 1897

TENIU ALGÚN DUBTE ?

ENS VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA?

VOLEU QUE PARLEM D'ALGÚN TEMA EN CONCRET?

APROFITEU AQUEST CANAL DE COMUNICACIÓ I NO DUBTEU A DEMANAR-NOS-HO A:

luthier@casaparramon.com




dimarts, 15 de juliol del 2008

Com comprar un instrument de corda


Dibuix: Toni Canyelles

Des de final de curs i durant tot juliol és bastant freqüent que molts estudiants busquin instrument per millorar el que tenen. És per això que hem cregut oportú recordar els consells que incloïm a la nostra "guia del violinista" que com sabeu està a la vostra disposició de forma gratuïta al nostre establiment.

A aquella llista potser hauriem d'incloure una nova forma d'aquisició d'instrument que malauradament s'està estenent: la compra per Internet.

Aquest nou mercat, tant aventatjós en tants productes, en el cas de l'instrument de corda es presenta molt inadequat per raons que tantes vegades hem repetit: els instruments de corda requereixen ser escollits un per un, i el que és més important, precisen d'una posada a punt individualitzada i a gust del músic que per internet es presenta impossible.

Voldria subratllar la idea que el que hem de tenir en compte a l'hora d'afrontar l'adquisició d'un instrument son quatre màximes: 1) un preu just 2) un servei d'informació previ a la decisió de compra sobre quin instrument és el més adequat per nosaltres (de taller o de luthier) (nou o antic) tenint en compte bàsicament el nostre nivell, les nostres necessitats presents i futures i evidentment el nostre pressupost. 3) la possibilitat de poder provar-lo sense compromís entre molts altres 4) un servei garantitzat de total personalització de l'instrument tant en el moment de la compra com les incidències que puguin sobrevenir després d'haver-lo tocat durant un temps prudencial. Tots aquests serveis s'han d'entendre inclosos si adquirim l'instrument en el taller o botiga d'un luthier.

El nostre luthier de confiança ha de ser com el metge de capçalera: una persona propera, que ens entengui i ens conegui, i a l'hora que li poguem dir qualsevol cosa, el mínim descontent que tinguem per que ens el resolgui de manera professional i eficaç.


Dibuix: Toni Canyelles
On i com es pot comprar un instrument amb garantia?

Un instrument de corda es pot adquirir de vàries maneres:

1) En un taller o tenda d’un Luthier. Generalment els instruments que ven un luthier poden venir tant de la seva pròpia producció com de canvis entre altres Luthiers o recompres i canvis amb músics, tant si són nous com antics. En qualsevol cas un luthier sempre ha de subministrar un instrument en perfectes condicions per a ser tocat immediatament ja que prèviament l’haurà revisat i fet una bon reglatge i posta a punt, podent retocar-lo en cada cas tenint en compte el gust del músic i sempre oferint-los amb garantia .

Ens n’hem d’oblidar del fals mite que un luthier és car. Els instruments comprats a un luthier professional tenen un preu just i raonable basats en valors de mercat i hem de tenir en compte que amb el preu hi ha tota la garantia i servei post-venda que ens ofereix. Encara que de vegades un luthier et pot oferir una bona oportunitat normalment pagaràs el preus just i raonable, però per altra banda mai pagaràs més que el que valgui realment l’instrument.

Dibuix: Toni Canyelles
Hem de saber escollir i diferenciar entre un luthier professional i algú que es faci passar per luthier i no tingui la formació ni l’esperit necessaris.

2) També es poden comprar instruments de corda a botigues d’instruments de música en general. A això ens referim a aquelles tendes on es poden trobar junts qualsevol tipus d’instrument: de corda, de vent, teclats, percussió, ...pel que la compra d’un instrument de corda no necessàriament tindrà les garanties de revisió i posta punt personalitzades que el luthier professional ofereix, i haurem de fer una posta punt posterior a un altre lloc. En aquestes tendes s’hi acostumen a trobar instruments nous destinats als estudiants, amb el preu de venda establert pel catàleg del fabricant o importador, pel que normalment serà un preu raonable.

3ª) El Venedor ocasional i/o ambulant és aquella persona que compra instruments a grans lots tant dins com a fora del país a baix preu amb l’objecte de fer el màxim benefici comercial. Acostumen a obtenir el “permís” d’alguns professors, escoles i conservatoris per a poder oferir els seus productes directament als alumnes. Encara que les aparences ens facin semblar una cosa, un venedor ocasional acostuma a ser un “professional de la pirateria” i per tant no hem d’esperar cap favor encara que se’ns estigui oferint un tracte presumiblement avantatjós per a nosaltres. Moltes d’aquestes vendes provenen d’una oferta caracteritzada per dos factors:

- L’afirmació de l’existència d’una ganga o oportunitat, i
- la necessitat de comprar amb rapidesa sota pressió de perdre l’ocasió.

La compra d’uns instrument a un venedor ocasional presenta un alt grau de risc: els preus acostumen a ser més alts que els preus fixats pel mercat habitual i rarament corresponen a la suposada autenticitat. A més s’ha d’anar amb compte amb l’estat de conservació dels instruments que ens venen com a antics, que acostuma a ser més que deficient, per tant haurem de tenir en compte el cost adicional de la més que probable reparació i de la segura posta a punt de l’instrument. Un cop s’ha fet una compra d’aquest tipus no tindrem cap garantia post-venda ni dels vicis i defectes de l’instrument ni del seu possible canvi o devolució.
La millor solució per a no caure en el parany és consultar a un luthier professional de confiança sobre l’estat de l’instrument i del seu just valor, si realment estem interessats en la compra d’un instrument ofert per un venedor ocasional.

4ª) Una altra via molt habitual per adquirir un instrument és a través del professor. És molt important i convenient que un estudiant es deixi assessorar pel seu professor a l’hora de comprar un instrument, doncs al cap i a la fi són ells els que saben el nivell tècnic i musical i la capacitat de l’alumne.

També tenen, òbviament pels anys d’experiència, més elements de judici que els seus alumnes a l’hora de veure les possibilitats d’un instrument, però hem de fer esment que no n’han de treure profit d’aquesta avantatja.

En aquest punt hem de ser molt rigorosos i separar molt bé la gran majoria que treballen i ensenyen pel bé de l’estudiant i una minoria de professors que sobrepassen la seva funció d’assessorament, oferint directament instruments a l’alumne afirmant que són d’altres alumnes, de col.leccions pròpies o d’algun luthier o subministrador que queda a l’anonimat. En alguna ocasió aquesta oferta pot anar acompanyada de pressions intolerables arribant fins i tot a poder afectar la qualificació que mereix l’alumne en els seus estudis.

Com en el cas anterior és molt convenient deixar-nos assessorar també per un luthier experimentat de la nostra confiança si realment estem interessats en l’adquisició d’un instrument proporcionat per un professor.

5ª La darrera manera de poder adquirir un instrument que comentarem es la compra-venda entre particulars. D’aquesta manera ens podem trobar amb una ganga i fer la compra de la nostra vida o bé, pel contrari, trobar-nos amb una autèntica ruïna d’instrument.. Els particulars no estan legalment obligats a respondre de les condicions d’autenticitat dels instruments ni moltes vegades estan al corrent dels veritables preus de mercat. A més a vegades hi posen valors afegits com pugui ser el sentimental o emocional que sovint fan que el preu vagi artificialment a l’alça. Amb això no hem de pensar que actuïn de mala fe, sinó que simplement la majoria ignora el correcte procediment a seguir.

Abans de fer un pas en fals ens hauriem d’assessorar amb el nostre luthier de confiança.

És molt convenient fer un petit document privat de compra-venda ja que en un moment donat de problemes amb el preu pagat o l’estat de l’instrument ens podem defensar envers el venedor.

Hem d’evitar tant el luthier-pirata que no estigui legalment establert (i per tant no pot emetre una factura legal) i no tingui la qualificació ni el nivell adequat com el profesor-comerciant que vulgui treure un profit econòmic a costa dels seus propis alumnes. En qualsevol cas, si exigim una factura de compra de qui hagi subministrat realment l’instrument podem justificar el pagament i sabrem a qui hauriem de reclamar en un hipotètic cas de frau. Afortunadament aquests casos són una minoria que no han de tacar el bon nom dels respectius col.lectius, però no està de menys prendre precaucions.