EL BLOG DE LA CASA PARRAMON - LUTHIERS DES DEL 1897

TENIU ALGÚN DUBTE ?

ENS VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA?

VOLEU QUE PARLEM D'ALGÚN TEMA EN CONCRET?

APROFITEU AQUEST CANAL DE COMUNICACIÓ I NO DUBTEU A DEMANAR-NOS-HO A:

luthier@casaparramon.com




dilluns, 25 de febrer del 2008

David Oistrakh




No crec que calgui donar masses arguments per a convèncer a ningú sobre la manera de tocar de David Oistrakh; caràcter, estil, passió, musicalitat... Crec que he perdut el compte dels enregistraments que tinc d'ell i que afortunadament es troben amb bastanta facilitat. Per a mí segueix sent el millor. Una petita mostra la tenim aquí:

David Oistrakh, nascut a Odessa l'any 1908, va rebre les primeres lliçons de violí de Piotr Stolyarsky. Al contrari que molts altres grans virtuosos del violí, de petit no va ser un nen prodigi. De fet, va començar tocant la viola a l'orquestra del conservatori, però de seguida es passà al violí. El seu primer concert com a violinista va ser el concert en La m de J.S. Bach. Progressà molt ràpidament i per fi va fer el seu debut a Leningrad, amb el concert per a violí i orquestra de Tchaikovski.

L'any 1939 es va presentar al concurs Wieniawski, quedant segon darrera la gran violinsita Ginette Neveu, llavors una joveneta de 15 anys,de la que hi ha força enregistraments altament recomanables.

Malgrat aixó, de seguida va obtenir ressó internacional al guanyar el concurs Reina Isabel de Bruseles.

El seu repertori és extensíssim, tant en concerts per a violí i orquestra: Shostakovich, Katchaturian, Prokofiev, Tchaikovski, Mendelsohn, Dvorak, Beethoven, Kabalevski, Sibelius, Bartok, Brahms, Szymanovski, Hindemith, Glazunov, Stravisnki, Miaskovski, els 5 concerts de Mozart, simfonia espanyola de Lalo, Scottish Fantasy de Bruch, ....

...com de música de cambra: les sonates de Mozart per a violí i piano amb Paul Badura Skoda , i les sonates per a violí i piano de Bartok, Shostakovich, Brahms, César Frank, ...

La versió que fa ver d' "il trillo del diavolo" de Tartini és antològica, encara que si hagués de quedarme amb una sola peça interpretada per ell... em quedo amb la Sinfonia Concertante de Mozart, on va tocar la viola juntament amb el seu fill Igor al violí. Es pot trobar l'enregistrament tant en CD com amb DVD.

David Oistrakh va morir a Amsterdam l'any 1974 i les seves despulles varen viatjar fins a Moscú, on és enterrat. La seva música continúa més viva que mai.