EL BLOG DE LA CASA PARRAMON - LUTHIERS DES DEL 1897

TENIU ALGÚN DUBTE ?

ENS VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA?

VOLEU QUE PARLEM D'ALGÚN TEMA EN CONCRET?

APROFITEU AQUEST CANAL DE COMUNICACIÓ I NO DUBTEU A DEMANAR-NOS-HO A:

luthier@casaparramon.com




dijous, 28 de febrer del 2008

La importancia de fer un manteniment constant



Compareu l’estat i la qualitat del batidor d’aquest dos violins. Amb quin us quedaríeu?
Quan adquirim un instrument, esperem que el so estigui a l’alçada d’unes expectatives basades en la categoria i la qualitat en relació al preu pagat.
Al cap de moltes hores de tocar un instrument, hi ha un desgast d’algunes parts i recanvis. Els més evidents són les cordes o les cerdes de l’arquet o les clavilles que ja no funcionen adequadament. En el cas de les cordes, l’instrument es va ensordint o fins i tot poden arribar a desquintar si l’entorxat està malmès. En el cas de l’encerdat, les cerdes s’allarguen, pengen i tenen menys adherència.
També al cap dels mesos o anys, els batidors queden molt desgastats pel fregament amb les cordes i els dits. Quan s’arriba a aquest punt, és important portar el violí al teu luthier per que ho allisi i ho rectifiqui: deixant apart que estèticament faci lleig o no, el so no és net, la corda no pot vibrar lliurement enclavada en sots i canals, i la projecció i definició del so baixa dràsticament de qualitat i rendiment.
És important fer revisions periòdiques encara que no en sapiguem veure cap motiu. Un bon luthier professional t’assessorarà adequadament i t’ajudarà a millorar el rendiment de l’instrument sense que aquest baixi de rendiment.
Moltes vegades es veuen instruments que no estan a l’alçada del que s’espera d’ells per manca d’un bon manteniment, fent que perdi sentit la inversió que varem fer inicialment en el seu moment.
¿Perquè moltes vegades invertim en la compra inicial i no gastem gaire o gens en aconseguir que això es mantingui de manera perdurable i constant?
Un manteniment fet de manera periòdica i constant ens permet que l’instrument rendeixi més temps al mateix nivell, les revisions periòdiques siguin menys costoses que les que fem cada molt temps, i sobretot el luthier l’haurà de tenir menys dies per fer-hi menys coses, i el músic en podrà gaudir d’un bon so durant períodes més llargs.
¿Seria admissible comprar-ne un amb el batidor desgastat així? Evidentment que no, llavors no hem de permetre que el nostre acabi tant malament per mandra o deixadesa.