EL BLOG DE LA CASA PARRAMON - LUTHIERS DES DEL 1897

TENIU ALGÚN DUBTE ?

ENS VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA?

VOLEU QUE PARLEM D'ALGÚN TEMA EN CONCRET?

APROFITEU AQUEST CANAL DE COMUNICACIÓ I NO DUBTEU A DEMANAR-NOS-HO A:

luthier@casaparramon.com




dimarts, 18 de març del 2008

Luthiers professionals



És particularment recomanable no deixar-se seduir pels molts afeccionats i intrusos a l’art de la lutheria. N’hi ha molts que ells mateixos es qualifiquen com a luthiers i que no tenen l’experiència ni la professionalitat que cal. Apart que no ofereixen cap garantia. En aquests casos et jugues que et deixin l’instrument pitjor que no estava.
Confia només en luthiers professionals, legalment establerts i que et donin garantia del que fan.

Qui és i què fa un luthier?

Tradicionalment es coneix amb el nom de luthier als constructors d’instruments de corda fregada mab un arc: violí, viola, cello, contrabaix i la familia de les violes de gamba.

Però a més un luthier pot fer moltes altes activitats, sempre relacionades amb els instruments de corda: construcció, restauració o reparació, construcció i/o reparació d’arcs, manteniment i reglatge de sonoritat, etc...

- La Restauració consisteix en la reparació dels danys que hagi sofert un instrument, ja sigui per desgast o per accident, tornant –lo a recuperar de manera que sempre es conservi i es respecti tant els materials com el vernís original sense desvirtuar-los i de manera que es vegi els menys possible el que s’hagi fet.

- La Construcció d’arcs es una especialitat dins del món de la lutheria que no te res a veure amb fer instruments però es complementen. És un ofici que s’aprèn en escoles especialitzades durant tres anys i la tècnica de fer arcs és completament diferent tant de mètode de treball com de materials. Hi ha arquets per a estudiants fets en grans tallers en sèrie i també hi ha arcs de gran qualitat fets d’autor.

- La Restauració d’arcs, igual que la restauració d’instruments, consisteix en la reparació dels danys que hagi sofert l’arquet per desgast o accident, també respectant l’originalitat de les parts que l’autor va fer.

- El manteniment i muntatge dels instruments i arquets és una feina molt necessària que els Luthiers fan habitualment, ja que el desgast per l’ús es constant.
- També es fan sovint consultes d’assessorament tècnic, revisió, posta a punt personalitzada, reglatge de so i sobretot el muntatge més adequat al nostre instrument: pont, cordes, ànima, clavilles, cordal, barbada per poder treure’n el màxim rendiment i profit. En aquest aspecte hem de considerar el nostre luthier de confiança com si fos el metge de capçalera.

- Els Luthiers també poden fer feines molt especialitzades d’expertització, certificació i valoració d’instruments, és a dir d’assessorament sobre l’origen, autenticitat i valor de mercat dels instruments que s’examinin, basant-se en l’estudi tècnic de les principals escoles i estils de construcció.