EL BLOG DE LA CASA PARRAMON - LUTHIERS DES DEL 1897

TENIU ALGÚN DUBTE ?

ENS VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA?

VOLEU QUE PARLEM D'ALGÚN TEMA EN CONCRET?

APROFITEU AQUEST CANAL DE COMUNICACIÓ I NO DUBTEU A DEMANAR-NOS-HO A:

luthier@casaparramon.com




dimarts, 18 de març del 2008

sobre l'arquet...


Dibuix: Toni Canyelles
La part principal d’un arquet es la VARA de fusta. La vara ha d’estar feta de fusta de pernambuc, però per qüestions de preu i qualitat es poden fer servir altres fustes alternatives com la fusta de Brasil. Actualment també es fan alguns arcs amb fibra de vidre o fibra de carbó.

A un extrem de l’arc i ha el CAP, que té una lleugera forma de martellet. Al cap hi ha la PLACA, que es un suplement d’ivori que serveix per reforçar, protegir i donar consistència tant al mateix cap com de suport a les cerdes, que es subjecten amb un TAQUET de fusta en forma de falca.

A l’altre extrem de l’arc, al puny , hi tenim la NOUETA, feta normalment de fusta de banús. Les nouetes de forma ocasional i extraordinària es poden fer amb ivori , banya o conxa en arcs de molta qualitat.

La noueta té una funció primordial: és la peça que subjecta les cerdes i mitjançant uns CARGOLS permet tensar i destensar-les. A l’extrem de l’arc i per poder accionar els cargols hi ha el BOTÓ, que pot ser de metall massís (alpaca o plata) fet amb tres parts (metall-banús-metall.)

A la part de l’arc per on el músic l’agafa hi ha una protecció per evitar el desgast de la vara de fusta. Aquesta protecció pot ser de materials i acabats molt diferents: pell fina, fil de seda, fil d’alpaca o fil de plata i or en els arquets de millor qualitat.

És molt important també renovar aquesta protecció quan s’hagi desgastat per preservar la integritat de la vara.

Les CERDES són una altre element molt important pel bon rendiment de l’arquet. Són de pel natural, de cua de cavall, i van des del cap fins a la noueta. No es fan servir en brut, tal com s’obté del cavall, sinó que es renten, blanquegen i desengreixen prèviament per que pugui adherir-s’hi perfectament la resina.

L’arc d’un instrument ha de tenir una mida i un pes molt determinat, amb molt poca variació:
Arc de violí: 55-65 grs
Arc de viola: 65-75 grs
Arc de cello: 75-85 grs

L’arquet requereix la mateixa cura que l’instrument i s’hi ha de fer un manteniment constant:

Destensar les cerdes quan deixem de tocar es una norma bàsica per la vida de l’arc. Si no s’afluixen els cargols fem patir la vara de fusta i provoquem que perdi la seva corba habitual i fins i tot que es torci lateralment, i això fa que el domini de l’arc per part del músic sigui més imprecís.

Les cerdes amb l’ús es desgasten i amb el temps s’allarguen i envelleixen, ja que no deixen de ser matèria orgànica. S’han de renovar com a mínim un cop a l’any, depenent de l’ús que se’n faci. Si es toca moltes hores cada dia fins i tot s’han de canviar dos o tres cops l’any. Una cerda ben posada ha d’estar perfectament pentinada i els pels han de tibar per igual. Una de les coses que més afecta la cerda és la humitat o sequedat ambiental, ja que són molt sensibles als canvis. El fet que les cerdes s’hagin allargat per excés d’humitat o perquè ja siguin molt velles fa que els cargols treballin més forçats i es desgastin més ràpidament.

El bon rendiment del so de l’instrument va molt lligat a un arquet en bones condicions, sobretot pel que fa a les cerdes.

Davant de qualsevol problema amb el correcte funcionament de l’arc el més prudent és no forçar res i anar al teu arqueter de confiança.

El manteniment correcte de l’arc també passa per fer una neteja periòdica de la resina que vagi quedant a la vara. Així no perjudicarem el vernís que la protegeix.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Visca! Gràcies per l'article! Molt ben explicat! Respecte al què dius de portar l'intrument a reparar a un luthier de qualitat, tens tota la raó però el problema és que quan entres en aquest món, vas molt perdut m'entens? Quan desprès ja hi estas més ficat ja coneixes els que treballen bé i els qui no però al principi... Pregunta agoserada: Creus que un luthier que també ven instruments té la mateixa credibilitat que un que nomès en repara/fabrica? No hi ha conflicte d'interessos? Sempe m'ho he preguntat! Salut i gràcies!!

Casa Parramon - Luthiers des del 1897 ha dit...

Home, com en tots els camps, a tot arreu hi ha de tot, i pots funcionar per experiència o recomanació. Jo crec que la pròpia experiència és més fiable. D'entrada has de confiar en algú, si no, malament rai.
Sobre els conflictes d'interessos, si el luthier és honrat et dirà el que t'ha de dir, és a dir, el que l'instrument es mereixi, que no sempre coincideix amb el que t'agradaría escoltar.
El fet de vendre i/o reparar no està renyit, sempre i quan hi hagi una experiència i serietat. L'experiència és un grau i l'haver fet molts muntages i posades a punt de molts instruments dóna la possibilitat de poder garantir la feina ben feta. En principi no té perquè haver-hi conflicte, no cal malpensar que sempre algú t'hagi de voler vendre un submarí...
En el nostre propi cas, tenim gent especialitzada en cada cosa i podem satisfer qualsevol necessitat de l'insturment o del músic sense haver d'anar amb segones intencions.
A més, per preguntar i assessorar-se no cobrem a ningú, per tant, sempre pots obtenir informació abans de fer cap pas del que no n'estiguis segur i un cop la tinguis, pots preguntar a algú de la teva confiança o entorn a veure què en pensen, com pugui ser un professor o algú prou experimentat. Llavors pots obrar en consequencia segons el que creguis que toca fer, t'agradi o no... (a qui li agrada anar al metge??) De fet hi anem quan ho necessitem, normalment no anem al metge a petar la xerrada, a menys que hi hagi molt bon rotllo i una gran amistat...
En fí, no és tant greu demanar un parer i un pressupost, oi?

Anònim ha dit...

:D Gràcies per la resposta! Aviat us faré una visita jajajaja

Anònim ha dit...

Hola, mi hija tiene que buscar información de perque van tant bé els pels de cua de cavall per l´arequet? Hemos buscado por internet,pero esta información tan especifica no la encontramos, seriais tan amables de explicarnoslo?? Gracias.

Carlota

Casa Parramon - Luthiers des del 1897 ha dit...

Benvolguda Carlota,

moltes gràcies pel vostre e mail. La pregunta és molt interessant i la informació no és fàcil de trovar. De totes maneres us contestaré en un post nou avui mateix, així ho podré il.lustrar i explicar millor.

Gràcies un altre cop i espero que ens seguiu visitant sovint. No dubteu a escriure'ns de nou quan tingueu una altra consulta !!

Anònim ha dit...

Gràcies, espero la vostre resposta. El meu mestre de musica esta molt content per con estic buscant la informació.La he de portar demà.Tinc 8 anys i estic a
3er de primaria.
Un cop mes, gràcies.

Carlota